tisdag 13 november 2012

Västra Silen

Det var i Augusti i år någon eller några skar sönder odlings kassar med regnbåge och tusentals regnbågar mellan 1,5 och 6 kg rymde ut i det "fria" vid Vårvik, Ålands fiskförädlings odling.

Under sensommar och höst har 100 talet, säkert 1000tals sportfiskare begett sig till Bengtsfors för att få uppleva ett regnbågsfiske av sällan skådat slag. Trollingfiske, mete och flugfiske är de vanligaste och kanske mest sportfiskemässiga metoderna. Fisk i alla storlekar har kommit upp.

Flugfångade fiskar från Tomas på Strömvalls sportfiske
Det kommer däremot in rapporter om mäskning med kattmat, hund foder, pellets och annat som kastas i runt båtar och från land för att få in fisk i stora stim. Folk som står med havsfiske spön med häcklor, rapporter om 50-60 fiskar per dag och fiskare samt fiskare som slåss. Rapporter om stora mängder rens och skräp runt och i sjön, rent svineri helt enkelt. Något som kanske inte känns helt OK men för att skydda den vilda öringen i sjön så kanske detta ses genom fingrarna med.

Dan Olofsson lagar regnbåge
Fisken är i alla fall högklassig matfisk och de jag pratat med rapporterar om otroligt välsmakande fisk oavsett tillagningsmetod.

Angående metoder som känns sportfiskemässiga så är självklart mete med räka ett bra alternativ, tips angående detta är att fiska utan sänke, använda minimum 0,26 tafsmaterial. fisket närmast odlingen är självklart bäst men områden uppemot 5-600meter ifrån odlingen ger också bra med fisk.


Flugfisket i olika delar av sjön har varit bra och kanske det roligaste sättet att njuta dessa stridbara fiskar. Vita flugor i modell booby, marabou streamers  och likande har fungerat bra

Fiskeguide Ove Johansson med vacker "båge"
De som testat trollingfiske har haft riktigt roliga dagar med mängder av hugg, lite träningsläger för vinterns fiske på Vänern-Vättern. 3 tums Apex i grälla färger, Tomic i olika färger samt spinnare har varit bäst. Ytligt fiskade beten är bäst enligt de rapporter jag har fått. Lämplig fart 1,6-2 knop.

Personligen hoppas jag att man får bukt med svineriet runt sjön och sätter hårt emot icke sportfiskemässiga metoder.


Sugen på en fisketur till Västra Silen vid Bengtsfors ?
Nu på fredag 16 november åker Tomas från Strömvalls Sportfiske åter till Västra Silen med sin trailerbåt, avresa 05.00 från Göteborg. Är du sugen att hänga på med egen bil så går detta bra, vill du fiska från land eller dra med egen båt ?, välj själv. Tomas bistår med tips och trix både för landfisket och båtfisket, ring till Strömvalls Sportfiske, onsdag denna vecka 10.00-18.00, 031-7074007.