lördag 19 januari 2013

Isfiskerapport och tips

Långt mellan huggen idag

Idag bar det iväg på äventyr med goda vänner, sjö utan namn och goda förhoppningar om fin fisk. Fiskesuget övervann termometerns -18 grader på morgonen. Ingen temperatur för gäddfiske men med förberedelser så kan man klara hanteringen av en gädda säkert. Kyla är inte bra och man skall med alla medel minimera tiden över ytan. Gäddans ögon och slemskikt kan ta ordentligt med stryk om hanteringen görs fel.

Dagen börjar med försiktiga hugg och sargade mörtar. Då jag sätter mitt fjärde spö tacklad med flutterspoon och en lite större mört hugger det direkt, snabbt mothugg och ingenting som klassas som fajt. En vacker gädda krokas av under vatten i hålet och sjunker ned i det kalla vattnet.

Hur skall man då förbereda sig då man skall fiska gädda i minusgrader. Vi brukar fylla en av våra pulkor med vatten, pulkorna rymmer lätt en gädda på 100-115 cm. Viktigt är att hela gäddan får plats under vatten.
Ett dubbelhugg på 9 & 7kg delar plats i pulkan vid ett fiskepass för ett par år sedan.

I en IKEA kasse eller weighsling samlas allt som behövs för att kroka av, mäta, väga och fotografera fisken. Vi har även med handduk och värmehandskar så att man snabbt får upp värmen i händerna.
Dagens största på drygt 8kg
På ett av Jacobs spön agnat med sill hugger det vid tvåtiden, Wigglers ismetespö bugar fint då Jacob vevar till i mothugget. Jag och Fredrik rusar till assistans med två pulkor i släp. Gäddans huvud visar sig i hålet och jag guidar upp fisken och får ett stadigt tag i käken. Gäddan hålls i hålet och en tång plockas fram, krokar lossas och fisken lyfts över till den vattenfyllda pulkan. Det är 103 cm diagonalt i pulkan och fisken ser ut att vara 105-107cm lång. Fisken står lungt och återhämtar sig i det kalla vattnet.
Dubbelhugget fotas vid den vattenfyllda pulkan, 
Kameror förbereds och vi bestämmer var bilden skall tas, vissa delar av sjön skall mörkas och vi väljer en neutral bakgrund istället för att fulmörka bilden senare. Trots att det är riktigt soligt så monterar jag en blixt för att minska skuggorna då Jacob poserar med fisken. Pulkan dras fram och fotografen tar plats, då allt är klart tas fisken upp och hålls i ett stadigt grepp. 4-5 snabba bilder och fisken läggs ner i vattnet. Bilderna kollas i kameran och godkänns. Pulkan flyttas till hålet och fisken flyttas snabbt ner i vattnet med huvudet nedåt, ett stadigt grepp i stjärtspolen och några sekunder senare simmar fisken ned mot botten.

Idag var det soligt och vindstilla men väldigt kallt, med samarbete och förberedelser så klarade vi av dagens 7 fiskar och minimerade påfrestningarna för fisken. Den där stora gäddan som gör att man gång på gång ger sig ut på isarna slapp undan, som den gör många gånger. Kanske var den framme och tittade på mörtarna och sillarna men valde helt enkelt att inte hugga.

Man kan inte lyckas jämt men sitter man hemma i soffan så finns inte heller chansen att få den där drömfisken. Isarna växer sig starka och tjocka och vi har nog flera helgers fiske framför oss på isarna.