onsdag 7 augusti 2013

Sommarfiske efter stridbara färgglada fiskar

Tog med mig Boråsar´n ut på havet, eller Jacob Enander som han också kallas... Tydligen aldrig fiskat makrill så det var prio 1. Ut ifrån Hönö hamn och sedan till fiskeplats nr 1. Dörjebåtarna låg där och släpade men vi såg inte någon fisk komma upp. Plötsligt visade sig några bekanta varelser vid båten, tumlarna var inne och frossade... 4 fina  rackare varav 1 unge låg på någon meters  djup och kollade in våra häcklor....

Tumlare till höger i bild
Vi flyttade oss något efter att Jacob börjat fundera på hur man lättast fångar en tumlare. Plötsligt var mitt spö kraftigt böjt av en full häckla med makrill och sedan så fick Jacob ett gäng makrillar. Vi testade Wigglers nya trollingrullar Hurricane ihop med Rovex havsfiskespön och Rovex 0,38mm flätlina. Rullarna fick jobba hårt men höll måttet. Fisket dog ut och vi begav oss längre norrut i skön gropig sjö.


Underbar båttur

Då de annars säkra platserna inte levererade, såg flertalet båtar som jagade runt bland annat en turbåt men ingen fick makrill. En felvänd skum ström kändes som orsaken då vi inte alls driftade som vi gjort tidigare.. Då Pölsan låg strax innanför oss så bestämde vi att flytta på oss och koncentrera oss på lite artfiske på lättare utrustning. Jacob ködre med ett rovex 8 fots haspelspö klassat till 30gr och jag körde med ett 7 fots Ryobi arctica spö. Båda spöna var utrustade med Ryobi Arctica rullar i 1000 storlek.
skönt spöböj

Vi band upp enkla dropshot och paternoster tackel o 0,45mm fluocarbon ihop med 30 grams päronsänken och använde sylvassa gamakatsukrok. Vi agnade med räkbitar och släppte ned på första branten på ca 10-15 meters djup. Vackra blågyltor i båda kön gav sig till känn direkt
Blågyltor av det kvinnliga könet

en något framhållen Blågylta
Vackra fiskar
Vackert mörkblå blågylta och en svagt rosafärgad Boråsare
Coola och fruktansvärt vackra fiskar som kämpar fint på lätt utrustning. Fick veva upp dom långsamt  så att simblåsan inte trycktes ut och då vi väl gjorde detta så klarade sig fiskarna fint. Fiskarna fick vänta i en hink med fräscht vatten medan kameran togs fram.

Vi testade på olika branter och hittade en kant som höll torsk i blandade storlekar, bland annat några fina bergstorskar i vacker röd färg. Då vi väl kom ut på flatbotten dök en annan färglad fisk upp. Fjärsing, något som jag har respekt för och försöker undvika i båten. Fisken krokade av och fotades medan den var i plasthinken. Otroligt vackra fiskar då man närstuderar dem.
Havets Huggorm, fjärsingen
Vi letade upp en strömkant och satte på makrilltackel på spöna och hade ruskigt kul med den lätta utrustningen då vi stundtals fick makrillen 5 och 5. Då vi tagit tillräckligt med fisk så avslutade vi med lite bottenmete igen och Jacob lyckades fånga en fin 7 hektos makrill på bottenmetet med räka. Jag lyckades fånga ett par på räka också något jag inte gjort tidigare. Kul fight på UL-utrustningen då man tar fisken 1 och 1.

En kanondag på havet och nya arter till Boråsarn, det blev makrill, sej, torsk, blågylta, fjärsing och en liten vittling om jag inte minns fel.

Veckan innan var jag utanför Gottskär/Nidingen och hade med mig en släkting ifrån Glanshammar, det gick också fruktansvärt bra och vi hade nog med oss 150 makrillar hem på 4 personer och fick även då flera roliga arter bland annat knot, sej, torsk, vittling, och självklart makrill.