lördag 2 februari 2013

Pelagiskt fiske

Idag så var det pelagiskt gäddfiske som var planen. Vi hade siktat in oss på en plats mellan två toppar på 10-15m med djup mellan dessa på drygt 20-30 meter. Efter en ordentlig promenad så spred vi ut spöna

Mörtarna placerades på djup mellan 2-7 meter. Några tackel var pimpade med propellrar och flutterspoons, några helt rena med endast ett litet bly 2 meter ifrån mörten

Det dröjde inte länge innan Johans larm signalerade napp, 10 meter lina sprutade ut från rullen i rask takt. Ett rejält mothugg och en fin pelagisk gädda på 3-4kg krokades snabbt av vid hålet. Sedan var det min tur, en liten gädda i fin kondition levde rövare under isen och fick komma upp för ett snabbt foto.


Dagen fortsatte med en del slanka fiskar och några lite tjockare. Vid tretiden så kom en liten huggperiod på mina spön, det började med en riktigt tjock fisk på dryga metern som verkligen hade gett sig in för att äta upp sig.
Efter att vi satt oss så signalerade spöt längs bort, en rusning dit och då jag satte mothugget så signalerade nästa vippa och Johan fick springa dit och kroka ytterligare en gädda. Båda fiskarna var ca 90-100cm men riktigt magra så dom fick snabbt krokas av och återutsättas. 

Fåntrattarna på skridskor som terroriserade oss som vanligt bara gapade och undrade vad vi gjorde...

Då vi ännu en gång satt oss så signalerade ännu en vippa hugg och jag rusade dit. En liten rackare på dryga 4 kg fick åka hiss och återutsattes snabbt igen.
Litet huvud, tjock buk, ca 90-95cm lång
Totalt 11 gäddor åkte upp och ner igen idag, 6-7 missade hugg och lite småpill på en del spön i underbart solsken gjorde detta till en helt OK dag.