måndag 9 september 2013

En gäddtävling att minnas för MarkusI helgen valde jag att åka till Ulricehamns sportfiskes premiärtävling Gäddfesten på Södra Sämsjön. Med mig i båten hade jag Fredrik Andersson som bland annat vann årets Lygnerndraget. Jag valde även att ta med mig en granne hemifrån som är ny på det här med fiske men verkligen brinner för fisket, Markus Larsson 10 år. Tanken var att Markus skulle få en liten smak av gäddfiske och se hur det är att tävla 8 timmar. Hur detta skulle gå kunde vi inte ens gissa.

Laddade till tänderna med Bomberkepsar och camobrillor från Wiggler så ställde vi upp oss för infomöte där Mikael Torsson informerade de 82 deltagarna om reglerna som gällde för dagen. sedan var det dags för start och vi ställde upp oss taktiskt och fick en kanonstart där vi flög ifrån hela startfältet. Markus skrek, vi vinner, vi vinner... Tyvärr så är det inte en båttävling så vi fick fiska istället.

Gummibeten och Swimbaits släpptes ut med hjälp av Wigglers paravaner. Hurricane spön och rullar fyllda med flätlina tog ton och 6 spön hamnade på plats i spöhållarna. Nu börjar det sa jag till Markus....

Vi hamnade direkt på ett område som levererat fisk förut men fick en båt utom tävlan direkt bakom oss och i det soliga vädret ville jag inte ha något som spökade med fisket så jag valde att helt byta kurs och köra mot en annan plats.

Pang sa det i det yttersta spöt och Markus fick veva fisk.... En fin fisk, då fisken är säkrad i håven så säger jag till Fredrik att slänga i betet igen då lodet visar gott med betesfisk, direkt så hugger det och paravanen nästan dyker. Fredrik nitar och jag väntar, fortfarande med en gädda i håven... Upp kommer en lite mindre fisk och vi säkrar även denna i håven. Fisk nr 2 visar sig att vara ca 69 -70cm så den slänger vi i igen då minimåttet var 70cm.

Fisk 1 visar sig vara ca 80cm så den fotar vi ihop med fångstmannen Markus som är själaglad och tar sitt livs första gälgrepp, utan handskar dessutom.. Något som självklart leder till lite blodvite. Markus sköljer av händerna och jag frågar om han behöver plåster. Nääää det behövs inte svarar han tittandes på sina rödprickiga fingrar.. Han lägger sig och vilar i fören och ber oss väcka honom om det hugger.

Timmarna går och det dröjer ett bra tag innan det suger till i ett ytterspö med ett gummibete riggat på Vectra Heavy 80gr bara 8 meter bakom paravanen.Fredrik nitar fisken och Markus vevar in även denna gädda med hjälp av Fredrik som assisterar och coachar. In i håven säkrar jag en riktigt fin fisk som nästan släpper direkt då den hamnar i håven.

101cm och denna gång åker ett par tunna handskar på och Fredrik hjälper till att hålla upp bakdelen på den stora fisken. Men ett riktigt gälgrepp gäller även denna gången för Markus. Man skall ju göra som de riktiga killarna :) Fisken återutsätts som brukligt och Markus vet inte vad han skall göra... sicken stor fiiiiiiiiissssk hör vi  skrikas från fören...

Vi fortsätter cirkulera och det dröjer inte länge förrän det hugger på ett Spro Swimbait som vi kör på ett ytterspö. Fredrik drillar in fisken och vi säkrar den i Beckmanhåven. Fin fisk med fina färger.

Dryga  85cm och ännu en fin tävlingsfisk. Vi bestämmer oss för att fortsätta nöta på samma plats men det dör ut helt. Byter sida på sjön och snurrar runt bollar med betesfiskar men utan resultat. Markus testar om han får plats i stuvfacket i båten, det gör han och han tar skydd från den ökande vinden.

Timmarna går och vi kör hem i full fart. Då vi kommer iland så når ryktet oss om en 121 cm stor fisk har fångats, dessutom på ett Spro Swimbait... Fångstman är Linus Lindkvist. Ett stort grattis från oss på Wiggler.
Vi hoppas fortfarande och då Mikael Torsson läser upp 5 plats 86cm så skiner Markus upp medan Fredrik skrattar... 1 cm från 5 plats... 4 plats 95cm, Markus börjar se helt tokig ut, 3 plats 100cm. Markus står och hoppar, vi kommer tvåa, vi kommer tvåa... .. 

Markus Larsson 101cm och andra plats! Omåttligt stolt går Markus fram och tar emot sina priser. Många blankade idag och Markus får stora applåder då han vänder sig om... En stolt skeppare/kapten fotar.

Vinnare är som sagt Linus och han får stora applåder av de samlade sportfiskarna och åskådarna vid Vegbys strand.
Tack vare det stora deltagarantalet samlades det in 4100.- till barncancerfonden då hälften av startavgiften gick direkt dit. Även lite övriga donationer gjorde att det blev ännu lite mera pengar. En riktigt rolig tävling, trevligt folk, även om de flesta höll på Elfsborg... Och framför allt ett bra ordnat arrangemang ifrån Ulricehamns två tomtar Marko och Mikael.

82 deltagare fördelat på 40 båtar deltog på första Gäddfesten..
14st gäddor mättes in som var över 70cm
Ytterligare 58st gäddor fångades under tävlingen.
Största Gäddan knep Linus Lindqvist som mätte 120cm och 11,075Kg

Placering Namn Ort Längd
1 Linus Lindkvist Limmared 120 cm
2 Markus Larsson Lerum 101 cm
3 Stefan Staaf Limmared 100 cm
4 Marko Barkström Ulricehamn 95 cm
5 Tomas Lind Ulricehamn 86 cm
6 Fredrik Andersson Sätila 85 cm
7 Simon Lundgren Limmared 79 cm
8 Fredrik Emanuelsson Dalstorp 78 cm
9 Erik Hållander Dalstorp 78 cm
10 Lennart Mortensson Tranemo 77cm
11 Hannes Hedlund Gällstad 76 cm
12 Fredrik Moltenberg Timmele 75 cm
13 Mattias Hägmark 73 cm
14 johan Claesson Ulricehamn 73 cm

Foton: Marko Barkström, Mikael Torsson samt Fredrik Aremyr